O Mprouklis

O Mprouklis
Επισκεφτείτε και δεν θα χάσετε

Τετάρτη

Το internet... απεργεί!

Η ημέρα που το διαδίκτυο θα κάνει την δική του απεργία φαίνεται ότι πλησιάζει
Εδώ και καιρό έχει ανακοινωθεί η πρόθεση αρκετών ιστότοπων να ''κατεβάσουν ρολά'', αντιδρόντας έτσι στο περιβόητο SOPA, το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να περάσει στο Αμερικανικό Κονγκρέσο και το οποίο θα επιτρέψει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να θεωρεί το streaming, χωρίς την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του πνευματικού έργου, ως έγκλημα.
Οι διάσημοι ιστότοποι και οι διαδικτυακοί γίγαντες όπως η Google, το Ebay και το Facebook αντέδρασαν άμεσα, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια προσπάθεια λογοκρισίας και ελέγχου του διαδικτύου.
Πρώτο και καλύτερο μάλιστα το site Reddit ανακοίνωσε ότι θα ''κλείσει'' για 12 ώρες την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου.
Την κίνηση αυτή φέρεται να υποστηρίζει και το Wikipedia, το οποίο αναμένεται να μην είναι διαθέσιμο την ίδια μέρα, αλλά και το WordPress.
Τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη δεύτερη συζήτηση του νομοσχεδίου στο Κονγκρέσο αρκετές διαδικτυακές εταιρείες είχαν τοποθετήσει καταχώρηση σε μεγάλες αμερικανικές εφημερίδας, εξηγώντας την αντίρρηση τους.
Καθώς λοιπόν η ελεύθερη έκφραση στο διαδίκτυο απειλείται η 18η Ιανουαρίου αναμένεται να είναι μια κρίσιμη ημέρα για την αντίδραση των ιστότοπων...
mediagate.gr
 

Η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia ανακοίνωσε ότι θα διακόψει πρόσβαση στην Αγγλική έκδοση της για 24 ώρες από σήμερα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για νομοσχέδιο προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων που εξετάζεται από το Αμερικανικό Κογκρέσο.

Η Wikipedia μαζί με τα Reddit, Boing Boing και άλλους διαδικτυακούς τόπους, πρόκειται σήμερα να απεργήσουν εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την πειρατεία στο ιντερνέτ, το οποίο εξετάζεται από την Βουλή των Αντιπρόσωπων και ανάλογο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Γερουσία.

Στόχος των μέτρων είναι η μείωση των πωλήσεων πειρατικών αμερικανικών προϊόντων στο εξωτερικό. Το νομοσχέδιο της Βουλής βάζει σε μαύρη λίστα ιστοσελίδες που αναρτούν πειρατικό περιεχόμενο.

Οι βιομηχανίες κινηματογράφου και μουσικής, που συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα πειρατείας, υποστηρίζουν την υπό εξέταση νομοθεσία. Και τονίζουν ότι χρειάζονται μέτρα για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών και των θέσεων εργασίας στο τομέα.

Εταιρείες όπως η Google, η Yahoo and η Twitter ισχυρίζονται ότι το νομοσχέδιο θα βλάψει τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και αν ψηφιστεί θα καταπατήσει τα δικαιώματα ελευθερίας του λόγου.

Ηδη πάντως ο Obama δήλωσε ότι δεν στηρίζει το εν λόγω νομοσχέδιο.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου